Ny undersøgelse: Danske virksomheder er klar til elbilisme
En ny undersøgelse sætter fokus på virksomheders parathed til at skifte benzin og diesel ud med el. Danske virksomheder har taget et bemærkelsesværdigt spring i retning af grøn omstilling.
En tredjedel af danske virksomheder har på nuværende tidspunkt investeret i en eller flere elbiler, og to tredjedele forventer at have gjort det samme inden for de kommende tre år. Det fremgår af en ny international undersøgelse omkring mobilitet og grøn omstilling på transportområdet. Undersøgelsen er foretaget af Gallup i 20 lande på vegne af analyseenheden Arval Mobility Observatory.
Resultaterne placerer Danmark på fjerdepladsen, hvad angår andelen af virksomheder, som allerede har investeret i elbiler. Det er tilfældet for 32 procent af danske virksomheder, mens det tilsvarende tal er 33 procent i Finland, 34 procent i Holland og 38 procent i Frankrig. Til gengæld er danske virksomheders villighed til at investere i elbiler højere end i blandt andet Tyskland (27 procent), Sverige (23 procent) og endda Norge (30 procent), hvor elbiler ellers er meget udbredte blandt private.
Også i forhold til danske virksomheders forventninger til egne investeringer i elbiler over de kommende tre år placerer Danmark sig i toppen af den primært europæiske oversigt over parathed i forbindelse med den grønne omstilling på transportområdet. Således vurderer 67 procent af de adspurgte danske virksomheder, at de inden for tre år har investeret i elbiler. På dette område bliver Danmark kun overgået af Holland med 71 procent. I begge opgørelser placerer Danmark sig et godt stykke over det europæiske gennemsnit.
Ganske bemærkelsesværdigt er der tale om et helt andet resultat end i 2020, da undersøgelsen blev foretaget første gang. Dengang var det kun 24 procent af de danske virksomheder, der havde investeret i rene elbiler, mens 56 procent forventede at gøre det inden for en treårig periode. Det gav dengang Danmark bundplaceringer på begge områder.
”Det er tydeligt, at der imellem de to undersøgelser er blevet grebet ind politisk med afgiftsnedsættelser på grønne biler. Det er dét, der har været den primære barriere for de danske virksomheder, som egentlig længe har været positive i forhold til at gå i retning af den grønne omstilling, men som har manglet det afgørende økonomiske incitament,” siger Andreas Knudsen, kommerciel direktør i Arval Danmark.
“Desværre er det primært plug-in-hybridbiler, som de danske virksomheder lige nu investerer i – altså biler med både benzinmotor og opladelig elmotor. Simpelthen fordi de er faldet mest i beskatningsværdi. Det er synd, at vi på den måde ikke går så langt, som vi kan i overgangen fra benzin og diesel til ren el. For virksomhederne vil faktisk gerne. Min klare vurdering er derfor, at der fortsat er brug for politiske initiativer omkring ladeinfrastrukturen og beskatningen af firmabiler, ligesom der også er brug for et øget udvalg af elbiler med lang rækkevidde for at understøtte den udvikling, som allerede er i gang,” siger Andreas Knudsen.
Ifølge undersøgelsen venter mange danske virksomheder også på, at der bliver etableret flere ladestandere. Således svarer næsten halvdelen af de virksomheder, som endnu ikke føler sig parat til at investere i elbiler, at de opfatter det nuværende antal ladestandere som en barriere.
Så stor en del af det samlede antal adspurgte virksomheder har investeret i en eller flere elbiler:
- Holland 71 procent
- Danmark 67 procent
- Norge 66 procent
- Frankrig 66 procent
- Storbritannien 66 procent
- Schweiz 62 procent
- Tyrkiet 62 procent
- Finland 61 procent
- Portugal 60 procent
- Italien 57 procent
- Spanien 54 procent
- Belgien 54 procent
- Tyskland 53 procent
- Sverige 54 procent
- Østrig 51 procent
- Polen 50 procent
- Luxembourg 39 procent
- Brasilien 37 procent
- Tjekkiet 20 procent
- Rusland 10 procent
Om undersøgelsen
I alt 5.197 repræsentanter fra små, mellemstore og store virksomheder har givet svar på undersøgelsen fra Arval Mobility Observatory. Alle deltagere i undersøgelsen er ansvarlige for den pågældende virksomheds bilflåde. Alle interview er gennemført af analysebureauet Kantar Gallup via en blanding af spørgeskemaudfyldelse og kvalitative telefoninterview.
Undersøgelsen er udført i 20 lande: Østrig, Tyskland, Belgien, Spanien, Frankrig, Italien, Luxemburg, Holland, Polen, Portugal, Storbritannien, Tjekkiet, Schweiz, Finland, Norge, Sverige, Danmark, Rusland, Tyrkiet og Brasilien.
Arval er grundlagt i 1989 og ejes af BNP Paribas. Virksomheden er specialiseret i full service-leasing og tilbyder sine kunder – alt fra store internationale virksomheder og SMV’er til privatkunder – skræddersyede løsninger, der optimerer mobiliteten og outsourcer alle risici, der er ved at administrere en bilflåde og eje en bil. Ekspertrådgivning og servicekvalitet er fundamentale principper i Arvals kundeservice og leveres af flere end 7.200 medarbejdere i 30 lande. Arvals totale udlejningsflåde er på 1.381.555 køretøjer verden over (december 2020). Arval er stiftende medlem af Element-Arval Global Alliance, som er det længst eksisterende forbund i flådemanagementindustrien og det største af sin slags i verden med over 3 millioner køretøjer i flere end 50 lande. I BNP Paribas hører Arval under Retail Banking. Læs mere på www.arval.dk.
Pressekontakt
Andreas Knudsen, Commercial Director
E-mail: andreas.knudsen@arval.dk
Tlf.: 31 40 07 29